Verwerkingsopdracht Mosa's eiland

 

Noem tenminste 6 motieven die in het boek voorkomen dat herkenbaar is op de Caribische eilanden en leg uit waarom je dat denk. geef ook aan hoe het in het verhaal voorkomt. 

  

Mogelijke uitwerking:

 

1. Macho denkwijze: de vader van Mosa, Carlos heeft een typische macho denkwijze omdat hij vindt dat alle vrouwen onder de mannen behoren en hebben geen zeggenschap in de opvoeding van de kinderen. Hij maakt ook vaak ruzie met de moeder van Mosa, Sarita, vanwege haar manier van opvoeden. Ook had hij naast Sarita, vele andere buitenvrouwen totdat Sarita hem heeft gelaten en naar haar moeder is verhuisd. Carlos sloeg Sarita ook wanneer zei hem reclameert. 

2. Taboe: Mosa die dertien jaar is, krijgt voor het eerst haar menstruatie. Maar haar moeder, Sarita durft Mosa niet uit te leggen wat menstruatie betekent. Later gaat Mosa naar de bibliotheek om een boek te halen over lichaamsontwikkelingen maar Sarita wordt boos en stuurt de boek terug naar de bibliotheek waar Mosa stiekem de boek toch leest om zo over haar eigen lichaam te "lezen". 

3. Conservatisme: kan gezien worden als een tegenstelling tot feminisme. Sarita is een duidelijke conservatieve vrouw. ze durft niet veel te praten met Carlos, anders krijgt ze klappen. Ze huilt veel, ze denkt dat ze inderdaad minder is dan Carlos, Dat vrouwen niet gelijk zijn als mannen en ze voelt zich verdrietig en ongelukkig. 

4. Financiële problemen: Hoewel het een probleem is dat over ter wereld voorkomt, is het zo dat op de Cariben de moeders vaak het geld van de kinderen pakken omdat er geen geld is voor bijvoorbeeld eten kopen. Maar achteraf wordt het geld ook niet goed besteed. Er wordt van alles gekocht waardoor het geld snel opraakt en weer dan met geldzorgen zit. In het verhaal komt dit duidelijk naar boven toen Mosa geld kreeg van enkele familie leden en haar moeder het geld "leent" maar haar nooit terug betaald. Later koopt de Sarita een auto. Terwijl er eigenlijk geen geld is.   

5. Feminisme: Mosa zorgt ervoor dat ondanks alle problemen ze haar best blijft doen op school. Mosa is daarom zo overgegaan van de mavo naar de havo. Maar eenmaal op de havo kon ze niet voor haar boeken betalen. En haar ouders konden haar ook niet helpen. Inmiddels is de vader, Carlos, met zijn nieuwe vrouw verhuisd naar Sint Maarten en zou dan ook geen alimentatie meer betalen. Dus moest Mosa gaan werken terwijl ze nog op school zit. Later kreeg Mosa en baan bij de hotel en haar schoolcarrière ging ter gronde.  

6. Seksuele mishandeling: Mosa ging samen met een jongen, Mirto, naar de drive-in. Mirto vond Mosa een leuk meisje en wou haar borsten aanraken. Hij probeerde van alles maar het lukte hem niet. Mosa had het ook in de gaten en wilde daarom naar huis. 

 

Al deze zes motieven komen nog steeds voor in de hedendaagse samenleving op Aruba. De macho denkwijze en taboe speelt nog steeds een grote rol in de maatschappij. Mannen denken nog steeds dat zij de baas zijn over de vrouwen. In de relatie tussen man-vrouw, mag de man nog steeds alles maar de vrouw moet thuis blijven en gehoorzamen. ook hebben de meeste mannen een buitenvrouw. Deze denkwijze wordt tenslotte ook door veel conservatieve moeders ondersteund waardoor er geen verandering komt. 
Taboe is vooral te zien aan het feit dat vele ouders niet met hun kinderen praten over seksuele voorlichting. ook religie spelt een rol in taboes. Ouders "schuilen"achter de kerk en willen geen confrontatie hebben met de werkelijkheid. 

Seksuele mishandeling komt ook veel voor in de Cariben. Maar dit komt omdat de jongens opgroeien met het macho denkwijze. dus denken dat zij alles mogen doen. 

ook de financiële problemen is duidelijk herkenbaar. Er zijn nog steeds veel jongeren die na school moeten werken omdat er niet genoeg geld is in huis. Deze jongeren helpen de ouders door hun eigen school en boekenkosten te betalen. Voor zichzelf te zorgen of geven de moeder het geld om bij te passen in net huishouden. Dit komt omdat er op de Cariben veel gescheiden ouders zijn en de kinderen blijven meestal bij de moeder. waardoor het moeilijk is om voor de kinderen te zorgen en te werken. Vele jongens gaan hierdoor ook de drugswereld in en meisjes die in de drugswereld en prostitutie gaan is in opmars. 

 

 

Leerdoel:

De leerling leert kritisch te kijken op de samenleving en denkwijze op de Caribische eilanden door middel van het verhaal oftewel de motieven uit het verhaal te filtreren.

 

 

Waarom is deze opdracht belangrijk?

De leerlingen leren kritisch te kijken op de samenleving en formuleren hun eigen denkwijze wat goed en niet goed is. Dit kan gezien worden als een vorm van burgerschap. Leerlingen moeten hun eigen identiteit en gevoelswaarde kunnen ontdekken en formuleren. 

 

Beoordelingsmodel:

 

  • De motieven zijn benoemd.  2 punten
  • De motieven zijn onderbouwt door fragmenten uit het verhaal.  4 punten             
  • Bij elk motief is er een toelichting.  4 punten

       Totaal aantal punten  /10 x 9+1 = cijfer

 

 

Mijn ervaring

Ik vond dit een heel leuke boek en de motieven waren heel herkenbaar. Hoewel de passages in het boek niet meer klopt met de hedendaagse Aruba, komen de motieven nog wel tevoorschijn. Deze opdracht zou ik doen in de CA1 en CA 2 groep. 

Reactie plaatsen

Reacties

Maggie.
9 jaar geleden

Ik ga deze opdracht doen met de leerlingen. Super gedaan!

Maak jouw eigen website met JouwWeb