Verwerkingsopdracht De vrije negerin


1. Verwerk hoe de Caribische consonanten in het boek "De vrije negerin" naar voren komen.

De consonanten zijn: plantage/slavernij/kolonialisme- verhouding wit/zwart- migranten problematiek- liefde voor het land/natuur/omgeving/traditie/gewoonte/ moedertaal woorden- familie belangrijk- personage staat voor een hele groep- machismo(rol van de vrouw)- alcohol- historie.   

2. Hoe komt de historie van het boek "De vrije negerin" tot stand. 

 

Mogelijke uitwerking:

 

1. Consonanten verwerking: 

  •  Plantage/slavernij, kolonialisme: Op Suriname was er plantage/ slavernij. Het was  een kolonie van Nederland
  •  Verhouding wit-zwart: Blanke mensen hadden hoge positie. Ze waren meesters of  plantage eigenaren. Zwarte mensen werden gezien als minderwaardig/slaven.
  •  Migranten problematiek: Veel Nederlanders en Fransen (joden) naar Suriname  geïmmigreerd
  •  Liefde voor het Land; veel aandacht voor natuur/omgeving, traditie/gewoonte, het gebruikmaken van moedertaal woorden: Er was veel liefde voor het Land. Veel aandacht voor omgeving, tradities en gewoontes en het continu gebruiken van de moedertaal (Sranan)
  •  Familie belangrijk: Familie relatie staat centraal. Elisabeth wilt trouwen en een  kind.
  • Personage staat voor een hele groep: Elisabeth staat voor een hele groep (slaven)
  • Machismo (rol van de vrouw): Mannen hebben een buitenvrouw.
  • Alcohol: Geen alcohol gebruik
  • Historie: Slavernij / individu (biografie van Elisabeth Samson)

 

2. Verwerking van de historie: 

Elisabeth Samson werd als een vrije “negerin” geboren in de jaren 1715. Het boek de vrije negerin is ook als een kleine kroniek geschreven over Elisabeth. Bovendien komt ook hier de individuele historici tot stand. Het verhaal is geschreven rond de individuele gebeurtenissen van Elisabeth. Ze is een round Character omdat we ook in dit boek de verandering in Elisabeth ’s leven doormaken. De individuele historie van Elisabeth is uit te maken in het feit dat ze donker was maar kon lezen en schrijven en door blanken werd opgevoed en op tweeënvijftig jarige leeftijd, tegen alle tegenwerking en opvattingen, toch met een aanzienlijk 30 jaar jongere blanke man kon trouwen: “Bosse wees erop dat het vrije kind Elisabeth ook werkelijk als een vrije moest worden opgevoed. Ze kreeg kleren aan als een blanke, moest met hem aan tafel eten, leerde lezen en schrijven en pianospelen”.
Haar levensverhaal gebeurt in de achttiende eeuw waar slavernij het toppunt van bestaan was. Slaven waren minderwaardig, mochten niets hebben, mochten niet trouwen en hadden geen rechten. Dit valt meerdere malen te lezen en te herkennen in het boek: “nu begreep hij dat het betekende dat ze langs zeven straathoeken zouden lopen en dat de slaven op elke hoek gezweept moesten worden” en “ik heb door de negerpoort gelopen”. Afschaffing van slavernij was ver uit het oog. Elisabeth kleedde zich prachtig, pronkte vol met sieraden en was een rijke vrouw in haar tijd.

 

Leerdoel:

De leerling kan de consonanten in het boek herkennen, benoemen en verwerken.

De leerling kan de historie uit het boek halen en verwerken. 

 

 

Waarom is deze opdracht belangrijk?

Deze opdracht is belangrijk omdat de leerling de consonanten uit een boek moet kunnen herkennen en benoemen. Ook het achterhalen hoe de historie in het boek wordt beschreven is belangrijk. Deze opdracht is goed ter voorbereiding voor de mondelinge examens. 

 

Beoordelingsmodel:

 

- verwerking van de consonanten: 18 pt. (elk verwerkte consonant: 2 punten)

- verwerking historie: 12 punten. 

cijfer= aantal behaalde punten/ 30 x 9+1. 

 

Mijn ervaring:

De opdracht is moeilijk. Veel zoek en denk werk. Je moet het boek gelezen hebben om de consonanten te kunnen benoemen. Ook de historie was moeilijk te beschrijven.

Deze opdracht vind ik heel goed te gebruiken voor de examenklas van de havo en vwo. het boek zelf is te dik en te moeilijk voor mavo leerlingen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.