Verwerkingsopdracht De aanslag
De aanslag bestaat uit 5 episodes. schrijf beknopt de belangrijkste gebeurtenissen dat in elk episode voorkomt. motiveer je gebeurtenis met fragmenten uit het boek. noteer pagina nummer.
Mogelijke uitwerking:
- Episode 1: 1945
Anton is twaalf jaar en woont met zijn ouders in buitenrust, Haarlem. De avond van de aanslag spelen ze een spelletje mens-erger- je- niet maar worden dan verstoord door een aantal harde schoten. De broer van Anton, Peter ziet dat de buren een lijk slepen voor hun huis en Peter wil het lijk op zijn beurt weer verplaatsen en gaat naar buiten. Het lijk is van een zekere Fake Ploeg, een hoofdinspecteur bij de politie en een NSB'er. Maar dan komen de Duitsers en schieten Peter dood. Anton en zijn ouders worden direct daarna opgenomen en gevangen gehouden en verbranden het huis van Anton. " Wat krijgen....te slapen." (blz. 42-43)
- Episode 2: 1952
Na de aanslag, wordt Anton gebracht naar Amsterdam waar hij bij zijn oom en tante inwoont. Zij voeden Anton op want ook de ouders van Anton zijn vermoord. Zijn oom is een arts en daardoor studeert Anton ook iets in de medische wereld. Na jaren van de aanslag wordt Anton uitgenodigd naar een feestje in Haarlem en zodoende keert Anton terug naar Haarlem waar hij "buitenrust" bezoekt en ziet een monument met de namen van zijn ouders. "Weg, intussen....meer geweest." blz. 80
- Episode 3: 1956
Tijdens een demonstratie komt Anton vlak voor zijn huis in contact met Fake Ploeg, de zoon van de vermoorde hoofdinspecteur van politie Fake Ploeg. Anton nodigt Fake naar binnen waar ze ondertussen elkaar vertellen wat hen beide is overkomen. Fake probeert zijn vader te verdedigen en voor hem is er geen verschil tussen de dood van zijn vader en de dood van Anton's ouders; ze allemaal onschuldig.
"Fake, zei Anton....zo zit het toch?" (blz.215)
- Episode 4: 1966
Anton is getrouwd met Saskia de Graaff (in 1961; dus 6 jaren) en heeft een dochter die Sandra heet. Tijdens een begrafenis leert Anton, Cor Takes kennen. Daar verteld Cor hem over de nacht van de aanslag en dat hij en met zijn vriendin- een zekere Truus Coster, de aanslag hebben gepleegd op Fake Ploeg. Ook komt Anton erachter dat de vrouw met wie hij die nacht in de cel zat, Truus moest zijn geweest. Truus was drie weken voor de bevrijding, geëxecuteerd door de duisters. "Anton staarde....nog leefde" (blz.163)
- Episode 5: 1981
Anton is inmiddels gescheiden van Saskia en hertrouwd met Liesbeth. Met Liesbeth krijgt hij een zoon die hij de naam Peter gaf - de naam van zijn broer. Anton gaat nog een keer naar het monument van zijn ouders en begraafplaats van Truus, samen met zijn dochtertje Sandra. Terwijl Anton zijn dochtertje uitlegt over de gebeurtenissen reageert Anton toen met de woorden: 'iedereen heeft gedaan wat hij heeft gedaan en niets anders' en beseft dat deze woorden van Truus moest zijn geweest.
Het boek eindigt met de ontmoeting tussen Anton en Karin Korteweg, zijn vroegere buurmeisje, tijdens een vredesdemonstratie tegen atoombewapening. Van Karin hoort hij het laatste ontbrekende puzzelstukje: de reden waarom Fake Ploeg niet voor het andere huis van het echtpaar Aarts werd gelegd was omdat daar Joden ondergedoken zaten. De familie Steenwijk had dat nooit geweten.
"Hij moest....nooit meer aandenken" (blz. 243)
Leerdoel:
De leerling kan een beknopt verslag maken van de gebeurtenissen uit het boek.
De leerling kan de gebeurtenissen motiveren met fragmenten uit het boek.
Waarom is deze opdracht belangrijk?
De leerling wordt uitgedaagd om een beknopt verslag te maken waar hij/zij dieper naar de gebeurtenissen in het boek ingaan.
Beoordelingsmodel:
- Beknopt verslag bij elk episode: 5 punten. totaal wordt dat: 25 punten.
- Voor elk Fragment uit het boek : 2 punten. totaal is dat: 10 punten
- het noteren van de pagina nummer: 1 punt. totaal is dat: 5 punten
Aantal behaalde punten / 40 x 9 + 1= eindcijfer
Mijn ervaring
Bij deze opdracht vond ik een tijdlijn maken passend omdat er veel gebeurtenissen beschreven worden maar aangezien een tijdlijn al gemaakt is heb ik besloten om een beknopt verslag te schrijven bij elk episode. Dit vind ik een leuke opdracht om te doen met CB-2, CA-1 en CA-2. De leerlingen worden dan voorbereid op het mondeling examen.
Reactie plaatsen
Reacties